Svjetsko prvenstvo u plivanju: Devet apsolutnih i tri juniorska svjetska rekorda!

U japanskom gradu Fukuoki se od 23. do 30. srpnja održalo Svjetsko prvenstvo u plivanju.

Plivači su već prvi dan natjecanja priredili prave poslastice za plivačke slatkoljupce. Ariarne Titmus oborila je svjetski rekord u disciplini 400m slobodno te on sada iznosi 3:55.38. Rekord je prethodno držala mlada kanadska zvijezda Summer McIntosh. Drugi rekord srušio je francuski plivač, Leon Marchand u disciplini 400m mješovito. Utrku je otplivao u vremenu 4:02.50. Dosadašnji nositelj rekorda bio je Michael Phelps koji ga je “držao” u vlasništvu od 2008. godine i njegovih najuspješniji Olimpijskih igara. To je bio ujedno i njegov posljednji aktualni svjetski rekord u 50 metarskom bazenu. Za treće obaranje svjetskog rekorda pobrinula se australska ženska štafeta na 4x100m slobodno, u sastavu Mollie O’Callaghan, Shayna Jack, Meg Harris i Emma McKeon. Vrijeme novog rekorda iznosi 3:27.96.

Četvrti dan srušen je svjetski rekord Federice Pellegrini iz 2009. u disciplini 200m slobodno. Nova svjetska prvakinja i nositeljica rekorda je Australka Mollie O’Callaghan s vremenom 1:52.85. U istoj finalnoj utrci srušen je i svjetski juniorski rekord. Brončana Summer McIntosh oborila ga je s vremenom 1:53.65.

Dan kasnije McIntosh je oborila još jedan svjetski juniorski rekord u disciplini 200m leptir. Zlatnu medalju joj je donijelo vrijeme 2:04.06.
Ženska australska štafeta je oborila rekord i u dvostruko dužoj štafeti, 4x200m slobodno, s vremenom 7:37.50. Sastav su činile Mollie O’Callaghan, Shayna Jack, Brianna Throssell i Ariarne Titmus.

Šesti dan svjetske rekorde skidali su prsaši. U disciplini 200m prsno za plivače “pala” su dva rekorda, u apsolutnoj i juniorskoj konkurenciji. Kinez Haiyang Qin isplivao je novi svjetski rekord u vremenu 2:05.48 te osvojio svoju treću zlatnu medalju. Time je postao prvi plivač u povijesti koji je povezao zlata na istom SP-u u sve tri discipline prsne tehnike. Njegov sunarodnjak Zhihao Dong oborio je navedeni juniorski rekord, s vremenom 2:08.04.

Predzadnji dan srušena su još dva svjetska rekorda. Prvi je oborila legendarna Sarah Sjoestroem na 50m slobodno. Popravila je svoj dosadašnji rekord iz 2017. za 6 stotinki te on sada iznosi 23.61. U zadnjoj utrci sedmog dana rekord je srušen u mix štafeti 4x100m slobodno. Australska štafeta još jednom je bila najbrža s vremenom 3:18.83. Sastav navedene štafete: Jack Cartwright, Kyle Chalmers, Shayna Jack I Mollie O’Callaghan.

I posljednji dan nije protekao bez rušenja barem jednog rekorda. Ruta Meilyutite u finalnoj utrci na 50m prsno postavila je novi svjetski rekord, čije vrijeme sada iznosi 29.16. Prethodno je rekord držala mlada talijanska plivačica Benedetta Pilato.

Sve u svemu, izuzetno rekordima bogato Svjetsko prvenstvo i odlična najava za Olimpijske igre sljedeće godine.

Rezultate svih utrka možete pogledati putem poveznice.