14 medalja za ZPK i norma za EJP

Ovog vikenda (5. i 6.3.2022.) održan je međunarodni HEP miting u organizaciji Hrvatskog plivačkog saveza.

U jakoj konkurenciji od 430 plivačica i plivača iz 5 država, nastupilo je i 27 članova našeg kluba. U napornom i nadasve iscrpljujućem programu natjecanja, ostvaren je niz odličnih rezultata i isplivanih normi za državno prvenstvo uz ukupno 23 finala, 41 osobni rekord i osvojenih 14 medalja. Ono što svakako moramo izdvojiti je veliki uspjeh naše juniorke Mateje Iveković – isplivana norma na 50 leptir za ovogodišnje Europsko juniorsko prvenstvo koje će se održati početkom srpnja u Rumunjskoj.
Već prvog dana ZPK-ovci su pokazali velik stupanj forme i ostvarili 13 finala, te doplivali i do medalja ne samo u juniorskoj nego i u apsolutnoj kategoriji. Mia Hren je s osobnim rekordom ostvarila 3. vrijeme na 200 slobodno, a ujedno je bila druga i u juniorkama. Ana Potlaček je ponovo bila sjajna na dugim dionicama, te je s odličnim rezultatom osvojila srebro na 800 slobodno u juniorkama, dok je Matea Iveković također osvojila srebro, i to na 50 leđno. Niz je nastavila ponovo Mia Hren koja je po prvi put isplivala 50 slobodno ispod 27 sekundi i osvojila broncu u apsolutnoj i srebro u juniorskoj kategoriji. Srebrni je bio i naš rekorder u „svojoj“ disciplini – Toni Vrdoljak. Odličan nastup s osobnim rekordom u subotnjem B finalu na 200 leđno imala je Iva Savanović, dok je u B finalu na 50 leđno brzo plivala Eva Peić . Nastup u A finalu utrke na 400 mješovito izborio je Dominik Habazin, dok je u B finalu na 200 prsno plivao Sven Žerjav. Sven je bio izvrstan i na 50 prsno, kao i Dario Juričić u B finalu na 50 leptir. Naša najbolja seniorka, Stela Španiček u zanimljivoj utrci na 200 mješovito ovaj put je bila četvrta. Svakako trebamo pohvaliti jutarnje nastupe Leona Gradiškog na 100 slobodno i 200 leptir, Ane Zaradić na 100 leptir, zatim Anu Juras sa isplivanom normom na 800 slobodno i Jakšu Veličkovića koji je odlično isplivao 100 m leđno.
Drugog dana natjecanja ostvareno je 10 finala i niz osobnih rekorda, a medalje su osvojili: Mia Hren i Matea Iveković na 100 slobodno (srebro i bronca), Stela Španiček – srebro na 400 mješovito u apsolutnoj kategoriji; Ana Potlaček – bronca na 400 slobodno; Toni Vrdoljak  – bronca na 100 prsno i naša putnica za Europsko u „svojoj“ disciplini – 50 leptir. Matea je bila treća u apsolutnoj i druga u juniorskoj konkurenciji. Izvrstan je bio i Sven Žerjav u popodnevnom finalu na 100 prsno; Helena Ivanović na 50 prsno, dok je u posljednjoj utrci natjecanja Dario Juričić po prvi put isplivao 50 slobodno ispod 25 sekundi. Naš senior Stefan Tomičić bio je 7. u A finalu utrke na 50 leđno. Naravno, odličnih rezultata bilo je i u jutarnjim kvalifikacijama, te su svoje osobne rekorde isplivali Franka Babić, Ana Zaradić, Marta Radičević i Eva Peić na 50 leptir, Ana Marinov i Ana Juras na 400 slobodno i Stela Španiček na 100 leđno. Kod plivača odličan je bio Pavao Margetić u disciplinama 200 slobodno i 50 leđno, Leon Gradiški na 200 leđno i 200 slobodno, Maksim Komadina na 50 slobodno i Sven Žerjav na 200 mješovito.
Čestitke svima!!!  