O školi plivanja

Sve što trebate znati o školi plivanja ZPK

Plivačka škola Zagrebačkog plivačkog kluba nalazi se u sklopu jednog od najtrofejnijih hrvatskih plivačkih klubova. Kao takva i sama niže uspjehe, te je ove godine sa svojim  malim plivačima osvojila drugo mjesto u gradu Zagrebu.Kroz našu školu plivanja godišnje prođe oko 230 djece. Najviše plivača imamo na 1. godini (čak 120) gdje ih počinjemo učiti osnove kraul i leđne tehnike te skok na glavu. Na 2. godini plivačke škole nastavljamo sa usavršavanjem kraul i leđne tehnike, počinjemo učiti prsnu tehniku i polako ih uvodimo u natjecateljski dio sporta. Treća godina, a ujedno i zadnja godina plivačke škole, usmjerena je na učenje delfin tehnike i usavršavanje preostale tri, čime zaokružujemo znanje svih plivačkih tehnika sa pripadajućim startovima i okretima. Na trećoj godini plivači uspješno sudjeluju na natjecanjima i mitinzima gdje se mogu iskazati i osvojiti svoje prve medalje.

Cijeli klub je pod vodstvom vrhunskih stručnjaka i od struke priznatih i istaknutih trenera. U plivačkoj školi ZPK rade stručni treneri koji su i sami bili uspješni plivači i članovi plivačke reprezentacije Hrvatske, a danas prenose svoje iskustvo i znanje na Vaše male plivače, a možda i buduće reprezentativce.

1.1 Ciljna skupina

U program će biti uključena djeca od 5. do 9. godine života, podjednako djevojčice i dječaci. U 1. god. plivačke škole upisat će se djevojčice od 5, 6 godina  i dječaci od 6, 7 godina.  U 2. god. plivačke škole bit će uključene djevojčice od 7 godina i dječaci od  8  godina. 3. god. plivačke škole činit će djevojčice od 8 godina i dječaci od  9  godina.

Planirani broj polaznika je oko 200 djece koja će se dijeliti u 4 grupe prvog stupnja po 25 djece, tri grupe drugog stupnja po 25 djece i 2 grupe trećeg stupnja po 25 djece.

1.1.1 Selekcija

Nakon provedenog testiranja za upis novih članova u prvu godinu plivačke škole djeca se svrstavaju u homogene grupe ovisno o svojim motoričkim sposobnostima i godištu.

Postupak selekcije nakon prve godine plivačke škole uglavnom je  prirodno osipanje članova, a parametri koji se primjenjuju u ovom postupku jesu: redovitost dolazaka, zdravstveni status i motivacijska struktura koja utječu na nastavak plivačke aktivnosti. Gotovo 25% sudionika uključenih u proces zbog tih prirodnih razloga prestaju se baviti aktivnošću. Kako je motivacija jedan od faktora na koji se definitivno može utjecati, tijekom trenažnog procesa u ovoj fazi potrebno je primjenjivati što više zabavnih sadržaja i kroz igru pridobiti djecu da zavole ovaj sport i nastave se njime aktivno baviti. Kao ključni faktori za smanjenje postotka prirodnog opadanja broja djece u pogonu, u ovoj najosjetljivijoj fazi, svakako su kreativnost, znanje i osobnost trenera.

Nakon odslušanog programa druge godine plivačke škole, djeca podliježu rigoroznijem postupku selekcije, a parametri su: redovitost dolazaka, rezultati kontrolnih testiranja antropometrijskih karakteristika (specifičnih za plivanje) i motorike, te zdravstveni status i motivacijski faktor.

Parametri za selekciju članova 3. godine plivačke škole su: redovitost dolazaka, rezultati testiranja antropometrije i motorike, motivacijski faktor i zdravstveni status. Rezultati postignuti na natjecanjima ne bi trebali biti parametar u postupku selekcije plivača za natjecateljski pogon.

1.2 Vremenske odrednice programa

Programske aktivnosti održavat će se tijekom cijele školske godine izuzev srpnja i kolovoza,  3 do 5 dana u tjednu. Za prvi stupanj 3 puta tjedno po 40 minuta treninga u vodi, za drugi stupanj 5 puta tjedno po 40 minuta treninga u vodi, za treći stupanj 5 puta tjedno po 60 minuta treninga u vodi.<

1.3 Stručni kadar i materijalni uvjeti za provedbu programa             

Cjelokupni plan i program će provoditi profesori TZK pod kontrolom i pomoći prof.dr.Borisa Volčanšeka. Cjelokupan program će biti realiziran na bazenu Utrine.

1.4 Cilj i zadaće programa

1.4.1  Opći ciljevi

 • Utjecati na djetetove funkcionalne i motoričke sposobnosti te usvajanje motoričkih znanja sukladno razvojnom razdoblju djeteta
 • Smanjenje agresije i napetosti
 • Regulacija tjelesne težine

Programskim zadaćama utječemo na sva područja razvoja djeteta: spoznajni razvoj, socio-emocionalni i razvoj ličnosti, govorni razvoj i komunikaciju, tjelesni razvoj i istraživanje i stvaralaštvo.

Ciljevi prve godine plivačke škole

Učenje i usavršavanje osnovnih motoričkih struktura leđne i kraul te informativno upoznavanje prsne tehnike, učenje i usavršavanje startova i okreta, stvaranje radnih navika kroz osnovne elemente procesa učenja i vježbanja.<

Ciljevi druge godina plivačke škole

Učenje elemenata leptir tehnike, usavršavanje motoričkih struktura leđne, kraul i prsne tehnike, učenje i usavršavanje startova i okreta, stvaranje radnih navika kroz osnovne elemente procesa učenja i vježbanja, provoditi natjecanja kao pedagoški proces motivacije i uvođenja djece u natjecateljski sport.<

Ciljevi treće godine plivačke škole

Program rada u 3. godini plivačke škole obuhvaća učenje i usavršavanje svih plivačkih tehnika s pripadajućim startevima i okretima, uz dodatak učenja okreta za disciplinu mješovito. U ovom periodu trenažnog procesa poželjno je u trening uvoditi zadatke aerobne izdržljivosti niskog intenziteta.<

1.4.2 Antropološke zadaće

 • Pozitivni utjecaj na kompletan biopsihosocijalni razvoj djeteta kroz igru
 • Očuvanje zdravlja svakog djeteta
 • Održavanje psihofizičke ravnoteže
 • Utjecati na pravilan rast i razvoj
 • Utjecati na razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti

1.4.3 Obrazovne zadaće

 • Razvijati motoričku inteligenciju postavljanjem različitih motoričkih zadataka primjerenih uzrastu
 • Usvajanje navika i znanja o pravilnoj prehrani
 • Razvijati motoričke sposobnosti djece u svim prirodnim i složenim oblicima kretanja
 • Razvijati motoriku krupnih (trup, noge, ruke) i sitnih mišićnih skupina (šaka, stopala).
 • Poticati dijete da istražuje mogućnosti vlastitog tijela kroz pokret, kretanje i igru.

1.4.4 Odgojne zadaće

 • Formiranje pozitivnih navika za zdrav način života
 • Razvoj pozitivne slike o sebi (tjelesno, aktivno, socijalno, psihološko) i jačanje samopouzdanja djeteta
 • Razvijati djetetove spoznaje i iskustvo o športu, njegovoj korisnosti i važnosti za zdravlje i život ljudi
 • Obogatiti i proširiti djetetovo iskustvo, razvijati komunikacijske vještine te usvajati vrijednosti zajedništva i timske atmosfere
 • Poticati izražavanje pozitivnih emocija, podržavati vedro raspoloženje i radost uspjeha
 • Prevencija emocionalnih poteškoća
 • Razvijati kod djeteta sposobnost samokontrole (odlaganje potrebe za zadovoljenjem trenutnih potreba i želja)
 • Utjecati na načine pozitivnog i poticajnog rješavanja sukoba i konfliktnih situacija
 • Prevencija neprihvatljivih oblika ponašanja (smanjenje agresije i napetosti)
 • Razvijati unutarnju i vanjsku samostalnost djeteta
 • Razvijati mogućnosti neverbalne i verbalne komunikacije
 • Učenje socijalnih vještina kroz grupnu dinamiku
 • Kreirati motivacijsku atmosferu s naglaskom na uživanje, kooperaciju i osjećaj slobodnog izbora

Rasporedi

Poštovani roditelji, hvala na povjerenju koje ste nam ukazali upisom Vašeg djeteta / djece u naš klub.

Vjerujemo da ćemo opravdati to povjerenje i da ćete biti zadovoljni budućim plivačkim postignućima Vaše djece.Donosimo Vam popis i raspored po grupama dogovoren prilikom upisa.

Grupe S.11, S.12, S.13, S.21, S.22, Usavršavanje 1 počinju u ponedjeljak 4.10.2021., a S.14, S.15, S.16 i Usavršavanje 2 u utorak 5.10.2021.

Na treninge se dolazi u dane po rasporedu 10 min prije početka treninga.

Djecu preuzimaju treneri na ulazu bazena dok po završetku treninga možete pomoći najmlađoj djeci prilikom presvlačenja i sušenja kose.

Pri tom molimo da se što kraće zadržavate na prostoru bazena zbog još uvijek važećih epidemioloških mjera.

Oprema potrebna za trening: kupaći kostim ili gaće, plivačka kapa ( kapu našeg kluba možete kupiti kod trenera / trenerice po cijeni od 40,00 kn ), čiste šlape, ručnik, fen i plivačke naočale po potrebi ( preporučamo da se na 1. godini naočale ne nose dok se djeca ne priviknu na bazensku vodu, tehnike disanja i gledanje u vodi bez naočala ).

Osoba za kontakt je voditeljica Škole plivanja Javorka Julijan, prof., koja je dostupna od 9 do 12 sati radnim danom  na broju 097 746 3480 ili na mailu: javorka.julijan@zpk.hr

Vama i Vašoj djeci želimo  dobrodošlicu i veselimo se početku nove sezone i zajedničkoj suradnji!

Preuzmite rasporede po grupama: