Četvrtak, 19 Prosinac 2019 18:15

Split PH: 59 medalja i rekord za kraj uspješne plivačke godine

Na ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske u 25 m bazenima, ZPK-ovci su uz obilje osobnih rekorda i fantastičnih rezultata, doplivali do 59 medalja: od toga 16 zlatnih, 27 srebrnih i 16 brončanih. Za rekord su se „pobrinule“ naše mlađe juniorke Ema Firi, Tara Radić, Stela Španiček i Matea Iveković koje su u uzbudljivoj utrci otplivale brzih 1.46,77. Također, u konkurenciji 35 klubova, osvojili smo ekipna 2. mjesta i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Već prvog dana, osvojeno je 28 medalja, a naši članovi pokazali su kvalitetu i karakter pobjednika. Naša najbolja seniorka, Ana Radić, pobijedila je na 100 mješovito, a na 50 prsno osvojila srebro. Bok uz nju bila je Nika Čulina koja se zagrijavala za svoju glavnu disciplinu i s osobnim rekordima osvojila srebrnu medalju na 50 prsno u ml. seniorkama, te broncu u kategoriji seniorki, dok je posebno iznenadila s broncom na 100 mješovito. Medalju na 50 prsno u ml. juniorskoj kategoriji osvojila je i Iva Kluk, također s osobnim rekordom. Odlična je bila i Ema Firi u disciplini 100 mješovito s dva srebra – u juniorkama i ml. juniorkama. Ema je bila druga i na 50 slobodno.

Kod plivača, veliko i ''neugodno'' J iznenađenje za konkurenciju bio je Luka Županović koji je premoćno pobijedio na 100 mješovito, a u istoj utrci Adrijan Omićević  bio je treći. Do medalje je doplivao i Matija Lukić na 50 prsno, a ugodno je iznenadio i Stefan Brnad sa broncom u kategoriji ml. seniora. Na 50 leđno, Petar Krešimir Marasović je s osobnim rekordom doplivao do bronce, a brza je bila i Tara Radić sa srebrom u konkurenciji ml. juniorki. U disciplini 200 leptir naša rekorderka Lorena Jerebić, premoćno je pobijedila u juniorskoj i ml. seniorskoj kategoriji, a mlađa juniorka Stela Španiček u istoj disciplini osvojila je srebro.  Ženska juniorska štafeta u sastavu Ema Firi, Tara Radić, Iva Lovrić i Stela Španiček osvojila je zlatnu medalju, kao i muška seniorska štafeta (Luka Županović, Mario Todorović, Adrijan Omićević i Petar Krešimir Marasović). U istoj štafeti, izvrsni su bili mlađi juniori Karlo Dolenčić, Dario Juričić, Leon Pollak i Mario Zaradić sa osvojenim srebrom, kao i ženska seniorska štafeta u sastavu Ana Radić,  Antonia Gulin, Nika Čulina i Lorena Jerebić. Muška juniorska štafeta 4x200 slobodno te muška seniorska štafeta, također su bile druge, a plivali su u sastavu: Dominik Habazin, Karlo Dolenčić, Matija Martinić i Leon Pollak, odnosno Stefan Brnad, Dorijan Grgić, Matija Jurišić i Antonio Omićević.

Drugog dana natjecanja posebno su oduševili Nika Čulina, Stela Španiček i Mario Zaradić.

Nika je isplivala fantastičnih 2.26,67 uz 772 boda, osvojivši zlato i u seniorskoj i ml. seniorskoj konkurenciji. U istoj disciplini, sjajan je bio i Mario Zaradić  s drugim mjestom, a da imamo odlične prsaše pokazala je ponovno i Iva Kluk sa 3. mjestom u konkurenciji ml. juniorki i izvrsnim rezultatom – 2.37,27. U popodnevnoj utrci na 400 mješovito itekako nas je razveselila borbena Stela Španiček koja je ostvarila rezultat ispod 5 minuta (4.57,55), te osvojila srebro u ml. juniorkama i bronce u kategoriji juniorki i ml. seniorki. Na 100 m leđno, Tara Radić je i dalje pokazala odličnu formu i osvojila srebro, dok je na 200 slobodno u konkurenciji juniorki do zlata doplivala Lorena Jerbić, te srebra i bronce. Na 100 leptir ponovno je jurio Luka Županović sa osvojenim drugim mjestom, a seniorska muška štafeta je bila najbolja i na 4x50 mješovito i 4x100 slobodno. Plivali su u sastavu: Petar Krešimir Marasović, Antonio Omićević, Mario Todorović, Luka Županović, odnosno Mislav Cindrić, Luka Županović, Dorijan Grgić i Petar K. Marasović. Ženska seniorska štafeta 4x50 mješovito u sastavu Ana Radić, Nika Čulina, Antonia Gulin i Lorena Jerebić bila je druga, a štafeta 4x100 slobodno – Andrea Omićević, Nika Čulina, Antonia Gulin i Ana Radić- treća. Mlađe juniorke bile su druge, a plivale su Matea Iveković, Iva Kluk, Stela Španiček i Ema Firi.

Zadnjeg dana natjecanja, najljepša utrka bila je na 50 leptir. U cilj su s istim, rezultatom ušli Luka Županović i Mario Todorović, a treći je bio Petar Krešimir Marasović. Lorena je u istoj disciplini bila druga, a ponovno ističemo Stelu Španiček sa nevjerojatnih 2.20 na 200 mješovito, čime je osvojila zlato u ml. juniorskoj, te bronce u ml. seniorskoj i seniorskoj kategoriji. Mario Zaradić se ponovno okitio medaljom – bio je treći na 100 prsno, a Nika Čulina i Iva Kluk su istoj disciplini bile druge. U posljednjoj utrci dana, štafeti 4x 100 mješovito, naši seniori su potvrdili dominaciju i osvojili zlato, a plivali su Petar Krešimir Marasović, Antonio Omićević, Mario Todorović i Mislav Cindrić. Juniorke Nina Drljača, Iva Kluk, Lorena Jerebić i Ivana Sajfert bile su druge, a seniorke Nika Čulina, Lorena Jerebić, Ana Radić i mlada Nina Drljača u uzbudljivoj utrci bile su druge.

Svakako moramo istaknuti izvrsne rezultate i utrke ostalih ZPK-ovaca koji su nastupali u popodnevnim A i B finalima te zaslužili sve pohvale. Mlada Ellen Zaradić bila je izvrsna na 50 i 100 prsno, kao i Toni Vrdoljak na dvostruko dužoj dionici i time su pokazali koliko imamo izvrsne prsašice i plivače u našem klubu. Nina Drljača je sve utrke isplivala na visokoj razini, te itekako pridonijela uspjesima u štafetama, dok je Ana Potlaček zadnjeg dana oduševila na 200 leđno. U istoj disciplini razveselio nas je i Leon Pollak sa ulaskom u A finale i odličnih 2.09, kao i Karlo Dolencić osobito na 200 mješovito. Naša dva juniora, Matija Martinić i Dominik Habazin, iako su odlično otplivali, ovaj put su bili zaveslaj do medalje, kao i Antonio Omićević u svim nastupima. Iva Lovrić je plivala u finalu utrke na 50 slobodno, a Mihaela Gavrić je ostvarila najbolje rezultate u dvije finalne utrke – 50 i 200 prsno. Ivana Sajfert je plivala u tri finala – na 50, 100 i 200 leptir, kao i Matija Jurišić s osobnim rekordima na 200, 400 mješovito i 200 prsno. U B finalu utrke na 200 leptir plivala je i Nina Firi i postigla svoj najbolji rezultat, te Petra Blažanović na 50 leđno. Karlo Grabić je u sve 3 discipline leđnog plivao u finalima, ostvarivši svoje osobne rekorde, kao i Dorijan Grgić i Mislav Cindrić. Dorijan je plivao u popodnevnim finalima na 50 i 100 leptir, a Mislav na 50 leđno i 100 slobodno.