Srijeda, 26 Prosinac 2018 18:57

57 medalja i 2 rekorda za kraj sezone

Plivačice i plivači ZPK vratili su se s netom završenog Prvenstva Hrvatske u Rijeci „bogatiji“ za 2 državna rekorda i 57 medalja; od toga 23 zlatne, 14 srebrnih i 20 brončanih.

Mlađe juniorska ženska štafeta 4x100 slobodno u sastavu Ema Firi, Matea Iveković, Stela Španiček i Anđela Sičaja „pomela“ je konkurenciju i oborila rekord s odličnih 3.55,99. Posebno treba istaknuti mladu kadetkinju Mateu Iveković koja je isplivala dionicu ispod minute. Zadnji dan prvenstva oduševila nas je juniorka Nika Čulina koja je u utrci na 100 prsno oborila 18 godina star rekord Mirne Jukić koji sada iznosi 1.09,31. Bravo Nika J

ZPK-ovci su pokazali izuzetan natjecateljski duh i zajedništvo, te u svakoj utrci dali svoj maksimum, što je rezultiralo izvrsnim uspjehom i u ekipnom poretku. Naime, u konkurenciji 28 klubova, i kod plivačica i kod plivača bili smo 2. J

U seniorskoj konkurenciji osvojene su rekordne 23 medalje, a najviše se istaknula Ana Radić s pobjedama na 50 i 100 prsno, te 100 mješovito. Ana je posebno bila brza na 50, gdje joj je do apsolutnog rekorda Hrvatske nedostajala samo 1 desetinka. Uz Anu, naša nova juniorska rekorderka, Nika Čulina, pobijedila je na 200 prsno u sve 3 kategorije, dok je na 100 bila prva juniorka i mlađa seniorka, a na 50 druga u juniorkama i ml. seniorkama i 3. u seniorkama. Velik udio Nika je imala i u pobjedi juniorske štafeta na 4x50 mješovito koja je plivala u sastavu Iva Lovrić, Nika Čulina, Ivana Sajfert i Stela Španiček. Antonija Gulin je ugodno iznenadila sa srebrom na 50 leptir, a posebno je oduševila u štafeti 4x50 mješovito, gdje je u neizvjesnoj završnici prestigla suparnice i dovela nas do pobjede. Veliko zadovoljstvo priredila je i Ema Firi koja je postala najbrža Hrvatica na 50 slobodno, s odličnih 26,17 i osvojenih 700 bodova. Ema je u toj utrci bila najbrža u sve 4 kategorije. Uz to, Ema je bila treća i na 200 mješovito. Jana Vranić je bila treća na 50 leptir u konkurenciji ml. seniorki, kod mlađih juniorki odlična je bila Anđela Sičaja, osobito u istoj disciplini – 50 leptir, gdje je pobijedila i u mlađe juniorskoj i juniorskoj konkurenciji, te bila druga ml. seniorka i 3. seniorka. Anđa je isplivala odličnih 27,92. Uz to, bila je druga i na 100 leptir, također s osobnim rekordom 1.02,90. Istakla se i Stela Španiček s 3 medalje u disciplini 200 leptir.

Kod seniora, prvo ime je Mario Todorović, koji i dalje „ne da“ zlato na 50 leptir, a osim njega posebno nas je oduševio Antonio Omićević s 3 medalje na 50, 100 i 200 prsno. Matija Lukić je, također, blistao u prsnim disciplinama. Prvak je postao na 100 prsno, dok je na 50 i 200 bio drugi ml. senior i senior. Adrijan Omićević je „letio“ na 100 mješovito i osvojio srebro, a odličan je bio i Filip Dimač s broncama na 50 i 100 leđno. Sjajne su bile i seniorske štafete. Na 4x50 mješovito je samo stotinka nedostajala do pobjede, a plivali su Petar Krešimir Marasović, Antonio Omićević, Mario Todorović i Adrijan Omićević. Drugi smo bili i na 4x100 mješovito (Filip Dimač, Matija Lukić, Mario Todorović i Petar Krešimir Marasović), te na 4x50 slobodno (Mario Todorović, Adrijan Omićević, Mislav Cindrić, P.K. Marasović), dok smo na 4x100 slobodno bili treći, a plivali su: Adrijan Omićević, Dorijan Grgić, Matija Martinić i P.K. Marasović.

Naše djevojke su, definitivno, „kraljice štafeta“. Pobijedile su u sve 3 kategorije u disciplini 4x50 mješovito. U mlađe juniorskoj su plivale tara Radić, Iva Kluk, Anđela Sičaja i ema Firi; u juniorskoj Iva Lovrić, Nika Čulina, Ivana Sajfert i Stela Španiček, te u seniorskoj Ana Radić, Nika Čulina, Jana Vranić i Antonija Gulin. Najbrže su bile i seniorke na 4x50 slobodno (Gulin, Firi, Radić i Vranić), te mlađe juniorke na 4x100 slobodno (Firi, Iveković, Španiček, Sičaja) i 4x100 mješovito (Radić, Kluk, Sičaja, Firi). Srebrne medalje su osvojile i seniorske štafete 4x100 slobodno u sastavu Jana Vranić, Andrea Omićević, Antonija Gulin i Nika Čulina, te 4x100 mješovito (Ana Radić, Nika Čulina, Jana Vranić i Antonija Gulin.

Veliko iznenađenje ostvarila je i juniorska muška štafeta 4x100 slobodno u sastavu Dominik Habazin, Karlo Dolenčić, Matija Martinić i Stjepan Sičaja koja je „doplivala“ do srebra, a oni su itekako dobro plivali i u svojim pojedinačnim disciplinama i ostvarili svoje osobne rekorde.

Svakako treba spomenuti i Leona Pollaka, Tonku Juras, Tonku Malešević, Klaru Mormil, Karla Kosa, Maria Zaradića, Ninu Drljaču, Ninu Firi i Petru Blažanović koji su itekako dobro plivali, te nastupali u popodnevnim finalima. Posebne pohvale idu kadetkinji Ivi Kluk koja je izborila dva A finala na 100 i 200 prsno.

Galerija slika